Harilik argipäev Suslikuga

Me oleme toimetanud algusest peale nii, et mingit kellaajalist päevaplaani, millest kinnipidama peaks, meil olnud ei ole. Kuigi kindlasti on inimesi, kelle arust peaks nii väikestel lastel olema kindel päevakava. Meil on koguaeg on olnud mõnus kulgemine just meile sobivas rütmis. Siiski on välja kujunenud mingi rütm, mis päevast päeva toimib.

8.00-9.00 vahel me ärkame. Vahest ka varem. Näiteks kui Suslik ärkab poole kaheksa ajal, siis tunnikese vedeleme ja mürame voodis. Mõnikord jääme uuesti magama. Aga alati kaisutame ja vedeleme veel tükk aega voodis, enne kui lõpuks ennast sealt välja veame. 

9.30 paiku veame me ennast lõpuks voodist välja ja hakkame toimetama. No teate küll — ööriiete vahetus, Suslikul ka toariided ja muu selline hommikune värk.

10.00 ajal sööme hommikust. Smuuti hommikutel on see ka kuti hommikusöögiks või kui teen putru, siis mõlemale, sest nüüd sööb ta ka täiesti tavalist kaerahelbe putru, millele panen juurde banaani, et oleks maitsvam. Ega isegi ei taha maitsetud asja süüa. Endale panen pudrule juurde külmutatud marju. 


Pärast söömist mängime ja toimetame ühes koos. Mina üritan nõud ära pesta ja samal ajal last lõbustada. Nii ma jooksen ja viin teda tema tuppa mängima ja siis jooksen tagasi nõusid pesema. Kuni esimese uneni mängime pisikese toas ja samal ajal üritan ka seal mingit korda luua, kuigi see on ilmselt suhteliselt mõttetu tegevus, sest kui mida mingi paika panen, tõmbab üks tegelane need asjad kohe riiulist uuesti alla. 

11.30-12.30 vahel läheme esimesele uinakule. Selle teeme tavaliselt toas ja koos, sest nii magab pisike lihtsalt kauem. Vahest lausa kolm tundi. Õues magaks healjuhul tunnike kuni poolteist. Ei teagi, miks talle toas magamine rohkem sobib. Aga mina pean kõrval olema. Nii olemegi hakanud uinakuid koos tegema. Hea võimalus ka mul ennast välja puhata, kui on olnud näiteks raske öö või lihtsalt väsimus kallal. 

13.30-14.30 vahel ta siis tavaliselt ärkab. Eks kõik oleneb päevast. Alati ei ole uned ka nii pikad. Teinekord on ka toas poolteist tundi ja kõik. Pärast esimest und ongi käes lõuna. 

Päeva teine pool möödub suhteliselt sarnases rütmis. Kodused toimetused, mängimine, koristamine, puhkamine. Kõige rohkem meeldib Suslikule raamatuid vaadata ja torne ümber lükata. Eks lammutamine on vist kõigi väikeste laste lemmik tegevus. Muidugi on ka selliseid hetki, kus mina teises toas toimetan ja vahepeal telekat vaatan. Ma ei usu, et kõik emad terve päeva ainult lapsega mängiks, lisaks peab laps ka ise mängima õppima. Teinekord on telekas ka lihtsalt taustaks. Siis teeb pisike ka elutoas teinekord pahandust ja tahab mängida asjadega, mis tegelikult talle mängimiseks mõeldud pole. 



16-17-18 vahel tuleb teine uinak. See sõltub nii päevast. Siis läheme õue jalutama ja ilma nautima. Muidugi on ka päevi, kus läheme juba hommikul jalutama, sest on vaja kuskil käia, aga see on pigem selline tavaline kodune päeva. 

19.00-20.00 vahel tuleb tavaliselt S koju. Siis me sööme õhtust, vaatame telekat, mängime kõik koos. Tavalised õhtused toimetused, kuni Suslik läheb vanni ja hakkab vaikselt magama sättima. Enne magama minekut sööb ta ööputru ja pärast seda on hammaste pesu ja tuttu! 

Õhtul üheksa-kümne vahel läheb siis lõpuks Suslik tuttu. Kõik õhtud on erinevad ja me vaatame lapse pealt, kuidas ta ennast tunneb. Vahel tundub meile, et laps on nii väsinud ja läheme magama, aga noo, magama ei jää. Siis pole meie arust mõtet last ja ennast kiustada ja proovime mõne aja pärast uuesti, sest ega isegi ei jää ju magama kui und pole. 



Eks päeva jooksul sööb pisike vahepalasid ja joob piima, aga need on kõik nii jooksvad asjad, et kindlat aega nendeks pole. Õhtusel ajal pärast õuest tuppa tulekut tahab ta vahest natuke püreed ka veel. Aga mitte alati, ka see on igapäev nii erinev. See ei ole mingi kindel päevakava vaid enam-vähem väljakujunenud rütm. Muidugi on iga päev erinev ja tegemist on kodus päevaga.




Kommentaarid

Populaarsed postitused